Videre i faldskærmssporten - efter det første spring

Efter det første spring, hvad enten det er static-line eller tandem, tænker nogle: "Det var en kæmpe oplevelse, så har jeg også prøvet det", andre tænker:  "Yeeeahaaa, det var da bare for super fedt, hvordan kommer jeg videre i denne her sport?". Hvis du hører til den sidste gruppe, kan følgende hjælpe med at besvare dette spørgsmål.


Efter første spring

Følg med i Facebook gruppen for elever. Kig evt. i kalenderen efter stævnedage med 'Elevfokus'. På de dage vil der være instruktører tilstede, som kan hjælpe dig videre.

Øvrige dage med instruktører, samt eventuelle aflysninger, vil blive slået op i Facebook-gruppen. Sørg nu for at følge med.
Mange af dine klubkammerater vil også være til at finde på andre springpladser, så vær med i snakken og giv lyd, når du er interesseret i at deltage.


Uddannelsesveje 

Uanset hvilken vej man går, så starter alt med et solospringskursus

For at opnå sit faldskærmscertifikat, kan man efter solospringskursus gå to veje. Den ene er Automat/Manuel-uddannelsen (Static-line) og den anden er AFF-uddannelsen (Accelereret Frit Fald). Begge består af en praktisk og en teoretisk del. 

Static-line bygger gradvist op, er mere tilgængelig og koster mindre ra start. AFF kræver lidt mere, men du er til gengæld sammen med to instruktører i starten. 

Sideløbende med begge gennemgår du også en uddannelse i udstyret, hvor du blandt andet lærer selv at pakke din skærm, samt undervisning og øvelser i at flyve og lande faldskærmen sikkert.

Da der godt kan være lidt ventetid, når man venter på at komme med på lift, eller vejret måske ikke lige er optimalt, har folk generelt god tid til at forklare og fortælle, så du skal ikke være bange for at stille spørgsmål til de garvede springere. Dette giver dem også chancen for at fortælle en røverhistorie, der nok lige skal tages med et gran salt.

  

Automat/Manuel uddannelsen

Under den manuelle uddannelse springer du alle dine spring alene, de første par spring er static-line, hvor skærmen bliver trukket af en line fastgjort til flyveren (automat). Du vil i starten være udstyret med en radio og modtage hjælp til styring og landing.

Under disse spring skal man først vise, at man kan lave et stabilt exit, og sidenhen at man kan trække et dummy håndtag efter 5 sekunder. Altså øve og simulere at man trækker skærmen selv. Dummy trækket kan være lidt svært og hektisk, da static-linen allerede har trukket skærmen og man derfor allerede er under påvirkning af skærmen, der er ved at folde sig ud. 

Når dummy trækket er blevet godkendt, er du klar til at få klippet "navlestrengen", og du får dit første frie fald, hvor du efter 5 sekunder selv trækker din skærm. Springet kaldes for "Lucky Luke"-springet (manden der er hurtigere end sin egen skygge), da 5 sekunder er relativt lang tid, når man ligger i frit fald, hvorfor mange trækker en "anelse" hurtigt.

Sidenhen springer man ud fra gradvist højere højder, indtil man til sidst kommer i "fuld højde" på 4000m, hvor man har et helt minuts frit fald. 

Undervejs vil man også lære at stå af på hovedet, hvor man springer af med hovedet først, samt at dreje og lave saltomortaler i frit fald. 

Hvis alt glider, så er man altså fri af staticline og springer selv efter 5 spring!

 

AFF uddannelsen

AFF er en forkortelse for Accelereret Frit Fald - AFF er altså en hurtigere måde at lære at beherske det frie fald på end den traditionelle (automat/-manuel) uddannelse. Grunden til, at det kan læres hurtigere er, at du i AFF har næsten et minuts frit fald lige fra dit første spring, og at du springer sammen med to instruktører, som guider dig gennem springet.

AFF-uddannelsen består af 8 levels, hvor øvelserne gradvist bliver mere og mere udfordrende, efterhånden som du lærer mere og mere.

Fra på første level at springe med to instruktører, der holder fast i dig, hvor du "blot" skal prøve at være stabil i frit fald og øve at trække skærmen - til på level 7 at lave både saltomortaler, dreje og flyve frem med én instruktør, der blot observerer dig, mens du flyver frit. På level 8 springer du af i lavere højde for at demonstrere, at du også mestrer dette.  Som i den manuelle uddannelse, vil du også få radiohjælp i starten til styring og landing af skærm.

Når du har bestået level 7, må du springe uden instruktør i frit fald.

Det kan være nødvendigt med et ekstra spring for at bestå et level, men ellers svarer hvert level til ét spring. Springene koster 2-3 gange mere end de første spring under staticline-uddannelsen, til gengæld har du 2 instruktører med dig i starten og springer fra fuld højde. 

 

Certifikatet

Indtil du har faldskærmscertifikat, skal der være en instruktør til stede på springpladsen. Før du kan få dit faldskærmscertifikat, skal du have 40 spring, have bestået en af de 2 grunduddannelser, gennemgået øvelser i skærmflyvning, gennemgået teori omkring pakning og vist at du kan pakke en skærm, samt bestået nogle endelige øvelser i frit fald og selve teorien til certifikatet. Så er du til gengæld også godt på vej til at blive en shit hot skydiver.

Det lyder af meget, men alle spring er sjove, og du vil allerede fra første spring have et bånd med alle andre skydivere, nemlig at: "Vi ved, hvorfor fuglene synger".


Vi ses snart på himlen blå!


For mere om priser, se her

For øvrige spørgsmål, se her


Hold i dag

Instagram